Priopćenje s 11. sjednice Upravnog odbora HKS-a

Uprostorijama hotela Hilton Garden Inn u Zagrebu, držeći se svih epidemioloških preporuka,  održana je 8. rujna 2020. 11. sjednica Upravnog odbora HKS-a.

Na sjednici su usvojeni:

1)  

2)  

S obzirom da se iz skupine Jug prijavilo samo 3 kluba za igranje Prve ženske lige, te da u regiji Zapad nema klubova zainteresiranih za igranje, Prva ženska liga će se umjesto u tri, igrati u dvije skupine po 7 klubova (uzimajući u obzir prijave za natjecanje). Skupina A obuhvaća regije Sjever i Istok, a skupina B regije Centar i Jug.

3) 

Iako u odluci stoji kako ćemo u početak sezone krenuti, nažalost, bez gledatelja, važno je naglasiti da će HKS, sukladno mogućim promjenama situacije, ovu odluku mijenjati.

Druga i vrlo važna promjena jest da klub na utakmicu može stići sa samo osam igrača, dok je dosad to mogao s minimalno deset igrača. Širi protokol HKS-a napravljen u suradnji s liječničkom strukom bit će objavljen u toku ovog tjedna.

4) Odluka o visini pristojbi sudaca, opunomoćenika, kontrolora i pomoćnih sudaca za sezonu 2020/2021

5) Lista sudaca, opunomoćenika i kontrolora HT Premijer lige, Premijer ženske lige, Prve ženske lige, Prve muške lige i Drugih muških liga

6) Financijski plan natjecanja po ligama za sezonu 2020/2021

Usvojeni su financijski planovi HT Premijer lige, Premijer ženske lige, Prve ženske lige, Prve muške lige, Drugih muških liga – Centar, Istok, Zapad, Sjever i Jug, Kadetske lige i Pretkadetske lige.

7) Način raspodjele sredstava državne potpore za organizaciju nacionalnih sportskih natjecanja

Središnji državni ured za šport je 14. srpnja 2020. donio Odluku o potpori za organiziranje nacionalnih sportskih natjecanja (COVID-19) kojom se razrađuju kriteriji prava na dodjelu potpore, vrste nacionalnih natjecanja koje se mogu financirati, opravdani izravni troškovi organiziranja natjecanja te rasponi iznosa financiranja u slučaju nastupanja posebnih okolnosti nakon proglašenja epidemije bolesti COVID-19.
Zadovoljavajući kriterije za ostvarivanje prava na dodjelu potpore Hrvatski košarkaški savez uvršten je na popis korisnika prava na potporu za organiziranje nacionalnih sportskih natjecanja, a vrste nacionalnih sportskih natjecanja koje se mogu financirati su nacionalna prvenstva i kup natjecanja koja će se održati do kraja 2020. godine.

Budući da svaki od klubova ima pojedinačan i zaseban financijski saldo na svojoj kartici koja se vodi u financijskoj službi HKS-a, prema svakom klubu pristupit će se individualno i raspodjelu sredstava izvršiti u skladu s trenutačnim stanjem. U potporu klubovima mogu ući troškovi članarine, kotizacije, prijelaza, licenci i iskaznica do kraja godine prema planovima natjecanja kao i neizvršene obveze iz 2020. godine, a zatim i troškovi prijevoza, smještaja i prehrane sudionika natjecanja, troškovi opreme i troškovi neophodne opreme za zdravstvenu zaštitu sudionika natjecanja te opreme koja služi za liječničku dijagnostiku, a sve prema financijskim pokazateljima svakog pojedinog kluba.

HKS će Središnjem državnom uredu za šport u pisanom i elektroničkom obliku dostaviti financijsko i opisno izvješće o provedbi Plana i programa nacionalnih sportskih natjecanja HKS-a, sa svim potrebnim prilozima i dokumentacijom.

8) 

S ponosom  možemo objaviti da, kao što smo već i ranije najavili, a sada je isto potvrdio Upravni odbor, treneri u sezoni 2020/21 neće morati plaćati kotizaciju za seminare. Onima koji su kotizaciju već uplatili, novac će biti vraćen.

Hrvatski košarkaški savez je svjestan situacije u kojoj su se našli mnogi klubovi i njihovi treneri te se stoga pristupilo pripremi detaljne razrade subvencioniranja trenera. Kako bi se treneri financijski rasteretili, a ujedno se i pojačala kvaliteta edukacije koju treneri moraju svake godine prolaziti, vodstvo HKS-a je predložilo, a Upravni odbor potvrdio oslobođenje plaćanja kotizacije za seminar. Seminari će se tijekom godine i dalje održavati prema planu koji je izložen kada smo objavili da će za sezonu 2020/21 odobravanje licenci za natjecanja vršiti HKS.

Odluka o učlanjenju KK BŠK u Hrvatski košarkaški savez