Pismo predsjednika MOO sportašima ”Thomas Bach OLY”

Dragi suradnici, sportaši,

U ovoj neviđenoj krizi svi smo ujedinjeni.

Kao i vi, veoma smo zabrinuti zbog onoga što pandemija COVID-19 čini ljudskim životima. Ljudski životi imaju prednost nad svime, uključujući i održavanje Igara. MOO želi biti dio rješenja. Stoga smo postavili naš vodeći princip da čuvamo zdravlje svih koji su uključeni i doprinesemo sprječavanju širenja  virusa. Želim vas uvjeriti da ćemo se toga pridržavati svih naših odluka koje se tiču ​​Olimpijskih igara Tokio 2020.

Put do Tokija vrlo je različit za svakog od vas, dolazi od 206 NOO-a. Mnogi od vas ne mogu se pripremiti i trenirati na način na koji ste navikli ili čak uopće ne, zbog mjera protiv COVID-19 u vašoj zemlji. Mnogi od vas treniraju i raduju se što će vam se ostvariti olimpijski san. Mnogi od vas su već kvalificirani za Igre; značajan broj nije.

Ono što svi dijelimo je ogromna neizvjesnost. Ta nesigurnost ljulja nam živce i podiže ili jača sumnje u pozitivnu budućnost; uništava nadu. Neki se čak moraju bojati za samo postojanje. Ova nesigurnost proizlazi iz činjenice da u ovom trenutku nitko zaista ne može dati potpuno pouzdane izjave o trajanju ove borbe protiv virusa. To vrijedi za sport, znanost, medije, politiku i cijelo društvo. Stoga MOO nažalost ne može odgovoriti na sva vaša pitanja. Zbog toga se oslanjamo na savjet radne skupine koja uključuje i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO).

Kao uspješni sportaši, znate da se nikada ne smijemo odreći, čak i ako se čini da je šansa za uspjeh vrlo mala. Naša predanost Olimpijskim igrama Tokio 2020. temelji se na ovom iskustvu. Naše iskustvo sportaša mora biti uvijek spremno prilagoditi se novim situacijama. Iz tog razloga smo, kao što je prethodno naznačeno, razmišljali o različitim scenarijima i prilagođavamo ih gotovo iz dana u dan.

S jedne strane, u Japanu se postižu značajna poboljšanja u kojima narod srdačno pozdravlja olimpijski plamen. To bi moglo ojačati naše povjerenje u naše japanske domaćine da bismo mogli, uz određena sigurnosna ograničenja, organizirati Olimpijske igre u zemlji poštujući naš princip zaštite zdravlja svih koji su uključeni. S druge strane, vidjeli smo dramatični porast slučajeva i novih izbijanja virusa u različitim zemljama na različitim kontinentima. Zbog toga moramo poduzeti sljedeći korak u našim scenarijima.

Mislim da se mogu suosjećati s onima među vama koji situaciju smatraju nezadovoljavajućom. Iako sam, u vrlo različitim okolnostima i iz vrlo različitih razloga, imao iskustva s neizvjesnošću kao sportaš u provedbi Olimpijskih igara u Moskvi 1980. Nismo bili sigurni hoće li se Igre održati i hoćemo li dopustiti sudjelovanje. Iskreno, preferirao bih kad bi donositelji odluka imali više vremena da odluče o zdravoj osnovi informacija.

Naša današnja osnova informacija je da bi konačna odluka o datumu Olimpijskih igara Tokio 2020. još uvijek bila preuranjena.

Dakle, kao i vi, nalazimo se u dilemi: Otkazivanje olimpijskih igara uništilo bi olimpijski san 11.000 sportaša iz svih 206 nacionalnih olimpijskih odbora, od olimpijskog tima IOC-a za izbjeglice, najvjerojatnije za paraolimpijske sportaše, i za sve ljude koji vas podržavaju kao trenere, liječnike, službenike, partnere za trening, prijatelje i obitelj. Otkazivanje ne bi riješilo nijedan problem i nikome ne bi pomoglo. Stoga to nije na našem dnevnom redu.

Odluka o odgodi danas ne može odrediti novi datum za Olimpijske igre zbog nesigurnih kretanja u oba smjera: poboljšanja, kao što vidimo u brojnim zemljama zahvaljujući strogim mjerama koje su poduzete, ili pogoršanja situacije u drugim zemljama.

Suprotno drugim sportskim događajima, odlaganje Olimpijskih igara izuzetno je složen izazov. Samo da vam dam nekoliko primjera:

Broj kritičnih mjesta potrebnih za Igre potencijalno više neće biti dostupan. Situacije s milijunima noćenja već rezerviranih u hotelima izuzetno su teške za podnošenje, a međunarodni sportski kalendar za najmanje 33 olimpijska sporta morao bi se prilagoditi. Ovo su samo pojedini primjeri od puno više izazova.

Stoga bi za daljnje proučavanje različitih scenarija trebalo potpunu predanost i suradnju Organizacijskog odbora Tokio 2020. i japanskih vlasti, svih međunarodnih federacija (IF-ova) i nacionalnih olimpijskih odbora (NOC-a) i svih sudionika olimpijskog saveza. U svjetlu pogoršavajuće situacije u svijetu i u duhu naše zajedničke predanosti Olimpijskim igrama, Izvršni odbor MOO-a danas je započeo sljedeći korak u našim scenarijima.

Zajedno sa svim sudionicima započeli smo danas detaljnu raspravu kako bismo dovršili našu procjenu brzog razvoja zdravstvene situacije u svijetu i njezina utjecaja na olimpijske igre, uključujući scenarij odgode. Radimo vrlo naporno i uvjereni smo da ćemo ove rasprave završiti u naredna četiri tjedna.

Znam da ova neviđena situacija ostavlja mnoga vaša pitanja otvorenima. Znam i da ovaj racionalni pristup možda nije u skladu s osjećajima koje mnogi od vas moraju proći. Stoga, dok se trudimo da se pozabavimo vašom situacijom i pitanjima koja možete imati u vezi sa svojim treningom, kvalifikacijskim sustavima i vašim sudjelovanjem na Igrama, preporučujemo vam da budete pozorni na ažuriranja o Athlete365, ali i da ostanete u bliskom kontaktu sa svoje NOO-ove i nacionalne federacije.

Želim, i svi radimo na tome, da se ispuni nada toliko sportaša, NOO-ova i IF-a sa svih pet kontinenata: da na kraju ovog mračnog tunela svi zajedno prolazimo, ne znajući kako dugo je, olimpijski plamen bit će svjetlo na kraju ovog tunela.

Kao kolega olimpijac, nadam se da možete razumjeti naš izazov i prihvatiti i podržati naša načela koja štite zdravlje vašeg, svoje obitelji i svakoga i održavaju vaš olimpijski san živim.

Želim vam, vaše obitelji i vaše prijatelje prije svega dobro zdravlje i sve najbolje, ostajem s srdačnim pozdravima,

Thomas Bach OLY

-google translate-  original