REPREZENTACIJA (Ž): Italija se osvetila Hrvatskoj i odnijela pobjedu u Slavonskom Brodu

Hrvatska je izgubila kvalifikacijsku utakmicu za Europsko prvenstvo s 52:64 (15:17, 11:15, 14:18, 12:14).

hrvatska-italija-8720.jpg

Nakon prošlogodišnje senzacije u Italiji, Hrvatska ove godine u Slavonskom Brodu nije uspjela ponoviti jednak uspjeh. Nažalost, ovim porazom su kvalifikacije za Hrvatsku zaključene jer će, bez obzira na ishod utakmice protiv Makedonije, zauzeti treće mjesto u skupini, a što neće biti dovoljno za plasman na Europsko prvenstvo.

U prvu četvrtinu su Talijanke krenule agresivno, kako se zapravo i očekivalo, a našu izabranu vrstu nikako nije išao šut. Sandrić i Buzov su promašile po dvije trice, Dojkić također nije uspjela ubaciti u dvije prilike, Lei Miletić nije ušlo polaganje i sve to u tek pet minuta igre. Za to vrijeme Talijanke su već pobjegle na 2:9.

Tada naše reprezentativke pomalo dižu svoju igru te tricom Antonije Sandrić i polaganjem Marije Režan uzimaju prvo vodstvo na utakmici pri 13:12. No, šuterska prijetnja Elisa Penna ostaje otvorena, zabija tricu te vraća vodstvo Italiji.

Druga četvrtina započinje ponovnim izjednačenjem Hrvatske na 17:17. Počinje prava koš za koš igra, a Hrvatska zadnje vodstvo ima polaganjem Antonije Sandrić za 24:23. Nakon koša Giuditte Nicolodi za vraćanje prednosti Italiji u igru se uvlači izvjesna doza nervoze i sljedećih dvije minute prolazi bez koša na obje strane. Nažalost, Hrvatska nije uspjela napraviti povrat iz nervoze u napad i na poluvrijeme se odlazi s 26:32 za gošće.

Drugo poluvrijeme je Hrvatsku „vukla“ Ivana Tikvić koja već u startu treće četvrtine daje dva koša i drži Hrvatsku na relativno prihvatljivom zaostatku od 30:34. Igračice Italije vrše konstantan pritisak i uz iznimno precizan šut odrađuju i izvrsnu obranu, konstantno zagrađuju Mariju Režan te polako, ali vrlo sigurno povećavaju razliku. Treća četvrtina završava s 40:50 za Italiju, a posljednja četvrtina ne donosi promjene. Talijanska ekipa jednostavno održava rezultat do 52:64 koliko je pokazao semafor istekom vremena.

Izbornica Anđa Jelavić je poslije utakmice izjavila: „Moram prvenstveno čestitati Italiji na odličnoj igri, dominirali su u svim segmentima. Mi nažalost niesmo uspjeli napraviti senzaciju kao prošle godine u Italiji na njihovom terenu. Mi smo se trudile, vjerojatno je bio i faktor treme, no jednostavno nismo uspjele. Htjela bih se zahvaliti i publici koja je došla u velikom broju i bodrila nas.“

hrvatska-italija-8782.jpg